Składniki:
- 5 plastrów węzo ego łososia
- 80 dag cukinii
- 25 dag śmietany 18%
- 4 jajka
- 1 pęczek koperku
- 1 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
- tłuszcz
- sól
- pieprz
- plasterki cytryny
Sposób wykonania:
- Cukinię pokroić w krążki po czym gotować je ok. 4 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
W miedzy czasie jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem i dodać połowę posiekanego koperku.
Następnie formę do tart wylepić ciastem francuskim a na nich ułożyć krążki cukinii, które nakryć plasterkami łososia.
Zalać całość jajeczną masą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 45 min.
Po 25 min pieczenia przykryć brzegi folą aluminiową aby za bardzo się nie spiekły.
Przed podaniem posypać pozostałym koperkiem i udekorować plasterkami cytryny.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J