Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z cukinią i łososiem

Składniki:

  • 5 plastrów węzo ego łososia
  • 80 dag cukinii
  • 25 dag śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz
  • plasterki cytryny

Sposób wykonania:

  1. Cukinię pokroić w krążki po czym gotować je ok. 4 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
    W miedzy czasie jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem i dodać połowę posiekanego koperku.
    Następnie formę do tart wylepić ciastem francuskim a na nich ułożyć krążki cukinii, które nakryć plasterkami łososia.
    Zalać całość jajeczną masą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 45 min.
    Po 25 min pieczenia przykryć brzegi folą aluminiową aby za bardzo się nie spiekły.
    Przed podaniem posypać pozostałym koperkiem i udekorować plasterkami cytryny.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *