Składniki:
- 1 cukinia
- 15 dag oczyszczonych krewetek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżka masła
- 120 ml bulionu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę sparzyć wrzątkiem.
Następnie bakłażany przekroić na połówki, które pokroić w plasterki po czym poddusić je razem z cebulą i gorczycą na rozgrzanym maśle, wówczas wlać trochę bulionu oraz wrzącej wody.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 8 min.
W między czasie na suchej patelni zarumienić mąkę.
Cebulę, gorczyce oraz cukinie przełożyć do rondelka, zalać śmietaną i dodać mąkę rozprowadzoną odrobiną wody.
Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać ugotowane krewetki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Katarzyna S