Składniki: pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek ¼ szkl mąki 10 dag krewetek 10 dag przegrzebków 4 ząbki czosnku 1 szkl bulionu z kury łyżeczka bazylii łyżeczka oregano sól pieprz 10 suszonych pomidorów 1 szkl szpinaku 250 g makaronu radiatori Sposób wykonania: Piersi kurczaka rozbić lekko tłuczkiem na kotlety po czym smażyć je…
Tag: z owocami morza
Listy
Ośmiornica
by Joanna Pikul • • 0 Comments
Ośmiornica to drapieżny głowonóg o 8 ramionach spiętych błoną. Najczęściej można je spotkać w rejonach raf koralowych w mocno zasolonych morzach. Znane jest około 250 gatunków żyjących współcześnie, tylko część z nich jest jadalne. Ośmiornice jak to drapieżniki żywią się rybami i skorupiakami. W Polsce ośmiornice w handlu są dostępne zamrożone lub mocno schłodzone w…
Listy
Krewetki w piwie
by Joanna Papiernik • • 0 Comments
Składniki: ½ kg krewetek 1 szkl jasnego piwa ½ szkl maki pszennej ½ szkl mąki kukurydzianej 1 jajko sól pieprz ½ szkl oleju Sposób wykonania: Jajka roztrzepać po czym dodać do niego piwo oraz obie mąki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie zanurzać w…
Listy
Langustynki gotowane
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg langustynek 100 g masła sok z 1 cytryny sól Sposób wykonania: Langustynki oczyścić po czym zalać je wrzątkiem, tak aby je przykrywał. Dodać jeszcze łyżeczkę soli i trzymać na ogniu około 15 minut. Po tym czasie ubijaczką ubijać dodawać stopniowo kilka kropi soki z cytryny aż powstania masa o konsystencji emulsji, która…
Listy
Raki z sosem z cykorią
by Renata Kosińska • • 0 Comments
Składniki: 2 cykorie 300 g odsączonych z zalewy raków 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka ketchupu 1 pęczek koperku sól pieprz sok z cytryny cukier Sposób wykonania: Cykorie podzielić na pojedyncze lisic po czym zalać je wodą z łyżeczką cukru i odstawić na 30 minut. W między czasie koperek posiekać i wymieszać…