Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z owocami morza

Ośmiornica

Ośmiornica to drapieżny głowonóg o 8 ramionach spiętych błoną. Najczęściej można je spotkać w rejonach raf koralowych w mocno zasolonych morzach. Znane jest około 250 gatunków żyjących współcześnie, tylko część z nich jest jadalne. Ośmiornice jak to drapieżniki żywią się rybami i skorupiakami. W Polsce ośmiornice w handlu są dostępne zamrożone lub mocno schłodzone w…

Krewetki w piwie

Składniki: ½ kg krewetek 1 szkl jasnego piwa ½ szkl maki pszennej ½ szkl mąki kukurydzianej 1 jajko sól pieprz ½ szkl oleju Sposób wykonania: Jajka roztrzepać po czym dodać do niego piwo oraz obie mąki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie zanurzać w…

Langustynki gotowane

Składniki: 1,2 kg langustynek 100 g masła sok z 1 cytryny sól Sposób wykonania: Langustynki oczyścić po czym zalać je wrzątkiem, tak aby je przykrywał. Dodać jeszcze łyżeczkę soli i trzymać na ogniu około 15 minut. Po tym czasie ubijaczką ubijać dodawać stopniowo  kilka kropi soki z cytryny aż powstania masa o konsystencji emulsji, która…

Raki z sosem z cykorią

Składniki: 2 cykorie 300 g odsączonych z zalewy raków 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka ketchupu 1 pęczek koperku sól pieprz sok z cytryny cukier Sposób wykonania: Cykorie podzielić na pojedyncze lisic po czym zalać je wodą z łyżeczką cukru i odstawić na 30 minut. W między czasie koperek posiekać i wymieszać…