Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa
- 1 kg bakłażanów
- 1 szklanka rozpuszczonego masła
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 30 dkg drobno pokruszonego sera Feta
- ½ litra sosu beszamel
- 4 szklanki mleka
- ½ szklanki żółtego tartego sera
- posiekana natka pietruszki
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Pół szklanki masła rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać mielone mięso i dusić je mieszając aż straci krwisty kolor. Dodać sok pomidorowy, posiekaną pietruszkę, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem. Dusić powoli aż cały płyn odparuje. Przygotować sos beszamelowy. Do uduszonego mięsa wraz z dodatkami dodać jedną szklankę sosu beszamelowego, dokładnie wymieszać. Bakłażany obrać, pokroić w plastry, lekko posolić, pozwolić aby powstający sok się obsączył. Na blaszce do pieczenia ułożyć plastry bakłażana i opiekać w piekarniku aż się zezłocą. Odpowiednio duże naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Ułożyć w naczyniu warstwę bakłażanów, przykryć warstwą mięsa. Powtarzać tak kolejne warstwy, jako przedostatnią dajemy warstwę mięsa wymieszanego z serem feta. Ostatnią warstwę mają stanowić plastry bakłażana. Można też jako ostatnią dać warstwę sera Feta. Całość polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut..