Składniki: 1 kg bakłażanów sok z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki tartej bułki Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, obrać i pokroić w plastry, zalać osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować do miękkości. Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni. Masło stopić. Ugotowane bakłażany osączyć z wywaru na sicie, wyłożyć na…
Tag: z bakłażanami
Listy
Nitki z bakłażanem i chili
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 300 g makaronu nitki 1 bakłażan 3 pomidory 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól pieprz 6 łyżek oliwy Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie posiekany czosnek o paprykę pokrojoną w kostkę przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać obranego i pokrojonego bakłażana. Całość wymieszać i trzymać…
Bakłażany
Zapiekany bakłażan z serem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: bakłażan 1 sztuka oliwa 80 dag czosnek 2 ząbki ser pleśniowy 15 dag natka pietruszki 1 pęczek pieprz Sposób przyrządzenia: Oliwę należy wymieszać dokładnie z roztartym czosnkiem i natką. Bakłażana po umyciu należy przekroić wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm. Posmarować je z obu stron oliwą. Smażyć na patelni lub grillu z obu stron.…
Bakłażany
Bakłażany po katańsku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 4 bakłażany 3 pomidory 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki oliwa z oliwek sol pieprz Przygotowanie; Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Potem odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwie i przesmażyć bakłażany do zrumienienia się, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w…
Półmięsne
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonego mięsa 1 kg bakłażanów 1 szklanka rozpuszczonego masła 1 pokrojona w kostkę cebula 1 szklanka soku pomidorowego 30 dkg drobno pokruszonego sera Feta ½ litra sosu beszamel 4 szklanki mleka ½ szklanki żółtego tartego sera posiekana natka pietruszki mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przyrządzania: Pół szklanki masła rozgrzać na patelni,…