Składniki:
- 4 bakłażany
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- łyżka bułki tartej
- 3 łyżki natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sol
- pieprz
Przygotowanie;
Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Potem odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwie i przesmażyć bakłażany do zrumienienia się, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidory pokroić na połówki, oczyścić z pestek i ułożyć na bakłażanach. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z bułką tartą i pietruszką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przed podaniem posypać zielona natką.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena