Składniki:
-
- 4 steki z halibuta po 25 dkg każdy
-
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 4 posiekane szalotki
Marynata:
Składniki: 3 steki z rekina po 25 dkg każdy Marynata: ¼ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki sosu Worcestershire 2 łyżka cebuli w proszku 2 łyżki soli czosnkowej 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka chili w proszku Sposób przyrządzenia: Steki umyć, osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią steki, odstawić do…
Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…
Składniki: 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka pieprz cayenne 1 łyżka czarnego pieprzu 2 łyżki soli 4 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka mielonego kminku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Składniki: ¼ szklanki mielonego cynamonu 2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.