Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Adżika Gruzińska zielona

Składniki:

    • 1 kg suchych czerwonych papryczek chili
    • 5 dkg nasion kolendry
    • 10 dkg khmeli sunęli
    • szczypta mielonego cynamonu
    • 20 dkg orzechów włoskich
    • 30 dkg soli morskiej
    • 30 dkg czosnku


    Sposób przyrządzenia:

    Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa, ponownie wymieszać. Przełożyć do sterylnych szczelnie zamykanych słoiczków. Przechowywać w lodówce. Nie używać do przyprawiania potraw poddawanych procesowi smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *