Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…
Tag: Gruzja
Listy
Adżika z chrzanem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg słodkiej papryki 50 dkg tartego chrzanu 30 dkg czosnku 5 papryczek chili 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 szklanka soli Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z…