Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…
Tag: z
Listy
Adżika z marchewką i cebulą
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg marchewki ½ kg cebuli 1 kg słodkiej papryki 5 papryczek chili 5 ząbków czosnku ½ litra oleju sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek i cebulę obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa…
Listy
Adżika z koperkiem i pietruszką
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg pomidorów 10 słodkich papryk 20 ostrych papryk 20 dkg tartego chrzanu 2 pęczki natki pietruszki 2 pęczki koperku 4 łyżki cukru 4 łyżki soli 1 szklanka octu Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.…
Listy
Adżika z chrzanem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg czerwonej papryki 5 papryczek chili 30 dkg czosnku 50 dkg tartego chrzanu 1 szklanka soli 2 szklanki octu Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z pozostałymi składnikami, doprowadzić…
Listy
MC Kinley
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 30 ml Bourbona 20 ml wytrawnego wermutu 1 łyżeczka absyntu 2 łyżeczki likieru wiśniowego Sposób przyrządzenia: Do szklanki z lodem wlać wszystkie składniki, wymieszać.