Składniki:
- 60 dag bakłażanów
- 3-4 strąki zielonej papryki
- 3 pomidory
- 10 dag czarnych oliwek
- łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżeczki octu
- 1 szkl. oliwy
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bakłażany pokroić na kawałki a paprykę w paski po czym usmażyć na oddzielnych patelniach.
Następnie usmażone bakłażany i paprykę wyjąć, zlać tłuszcz na jedną patelnie i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone pomidory i seler oraz czarne oliwki.
Całość wymieszać i obficie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, trzymać na ogniu ok. 10 min, wówczas wrzucić paprykę i bakłażany, pozostawić na ogniu ostatnie 10 min.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, wówczas polać całość octem i wstawić do lodówki na 30 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M