Składniki:
- 800 g żółtej fasolki szparagowej
- 4 szalotki
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- kilka listków rozmarynu
- sok z ½ cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z fasolki obciąć końcówki po czym zalać osoloną wodą i gotować do miękkości.
W między czasie szalotki posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać 100 ml śmietany i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Następnie miękką fasolkę odcedzić i wrzucić do śmietany.
Całość wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu, wówczas wlać resztę śmietany wymieszanej z żółtkami i dodać posiekane zioła.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M