Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 żółte papryki
- 1 cebula
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g makaronu spaghetti
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sproszkowana słodka papryka
- pieprz
- vegeta
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać bakłażany pokrojone w plastry i dokładnie je obsmażyć po czym dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski oraz koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem oraz papryką w proszku, trzymać na ogniu ok. 5 min po czym doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz Vegetą i posypać posiekaną bazylią.
Miękki makaron odcedzić, dodać do sosu, wymieszać i przez chwilę trzymać jeszcze razem na ogniu.
Przed podaniem pospać startym parmezanem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M