Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek pieczarkowy z ziemniakami i jajem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 kg pieczarek
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 750 g pomidorków konserwowych
  • 2 pęczki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 l śmietanki
  • 250 g startego sera gouda
  • 100 g tartej bułki
  • 100 g masła
  • 15 g ziaren sezamowych
  • sól
  • biały pieprz

    Sposób wykonania:
    Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, które zalać osoloną wodą i gotować ok. 5 min.
    W między czasie pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć je na rozgrzanym maśle.
    Następnie pokroić pomidory w plastry.
    Śmietanę zmiksować z tłuszczem po smażeniu pieczarek, natką pietruszki oraz jajkami.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Wysmarować tłuszczem tortownice o średnicy 30 cm i układać w niej warstwami ziemianki, pieczarki oraz pomidory i zalać całość śmietanką.
    Na koniec pospać wierzch wiórkami masła, serem wymieszanym z bułką tartą oraz ziarnem sezamowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 60 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *