Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 kg pieczarek
- 50 g masła
- 4 jajka
- 750 g pomidorków konserwowych
- 2 pęczki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 l śmietanki
- 250 g startego sera gouda
- 100 g tartej bułki
- 100 g masła
- 15 g ziaren sezamowych
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, które zalać osoloną wodą i gotować ok. 5 min.
W między czasie pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć je na rozgrzanym maśle.
Następnie pokroić pomidory w plastry.
Śmietanę zmiksować z tłuszczem po smażeniu pieczarek, natką pietruszki oraz jajkami.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wysmarować tłuszczem tortownice o średnicy 30 cm i układać w niej warstwami ziemianki, pieczarki oraz pomidory i zalać całość śmietanką.
Na koniec pospać wierzch wiórkami masła, serem wymieszanym z bułką tartą oraz ziarnem sezamowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 60 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M