Składniki:
- 2 bakłażany
- 4 małe cukinie
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml soku pomidorowego
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g owczego sera
- olej
- mieszanka ziół prowansalskich
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bakłażany i cukinii nie obierać po czym cukinie pokroić w grube plastry a bakłażany w 2 cm kostkę.
Następnie cebulę pokroić w krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z bakłażanami ok. 3-4 minut, wówczas wrzucić cukinię i smażyć kolejne 5 min.
Po tym czasie dodać rozgnieciony czosnek, polać winem oraz sokiem pomidorowy.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dusić ostatnie 7-8minut.
Przed podaniem posypać oliwkami, posiekaną natką pietruszki oraz poruszonym owczym serem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K