Składniki:
- 1 główka sałaty
- 1 ogórek
- 20 dag tuńczyka z puszki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 pomidory
- 6 filecików anchois z puszki
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
- Obraną cebulę pokroić w talarki, ogórek w plasterki a pomidory w ósemki.
Przełożyć warzywa na półmisek wyłożony liśćmi sałaty po czym posypać je tuńczykiem pokrojonym na kawałki.
Następnie ocet wymieszać z oliwą oraz ziołami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polać sosem sałatkę i udekorować cząstkami jajek, oliwkami oraz filecikami anchois.
Wstawić do lodówki na 30min.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Karolina P