Składniki: 3 surowe żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka posiekanej bazylii sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Wszystkie żółtka utrzeć ze sobą na jednolitą pastę. Wówczas dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Nie przerywając ucierania wlewać stopniowo oliwę z…
Tag: rybna
Listy
Zupa rybna z warzywami (MG)
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. białej ryby 1 papryka 1 por 1 cytryna 1/2 szklanki śmietany sól łyżka mąki kilka listków natki pietruszki listek laurowy pieprz 1o1/2 litra wody Przygotowanie: Rybę kroimy w plastry jednakowej wielkości. Por siekamy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na równe krążki i grubości 1cm.Do garnka wlewamy wodę, a…
Listy
Węgorz smażony, marynowany
by Patrycja Kowal • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojony na 5 cm kawałki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 szklanka octu 2 lub 3 szklanki wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić…
Listy
Tilapia w cieście piwnym smażona
by Wanda Kołodziejczyk • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z tilapii ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego piwa 1 łyżeczka octu winnego ½ łyżeczki sody oczyszczanej sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety pokroić w poprzek na paski o szerokości około 5 cm. W misce wymieszać piwo, mąkę, ocet, sodę, sól i pieprz. Rybę przyprawić solą i…
Listy
Tajska zupa z owocami morza
by Weronika Struzik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg tłustych ryb morskich pokrojonych na dzwonka 2 pokrojone w paseczki kalmary 25 dkg oczyszczonych, średnich krewetek 3 szklanki wody 2 kawałki trawy cytrynowej (po około 10 cm) 3 rozgniecione ząbki czosnku 3 pokrojone na ćwiartki pomidory 2 łyżeczki soli morskiej sok z cytryny 2 oczyszczone papryczki chili kilka listków naci kolendry Sposób…