Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Węgorz smażony, marynowany

Składniki:

  • 1 kg filetów z węgorza pokrojony na 5 cm kawałki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 1 szklanka octu
  • 2 lub 3 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól, cukier do smaku


Sposób przyrządzenia:

Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać olej, smażyć filety aż będą ładnie przyrumienione. Usmażone kawałki ryby wykładać na papierowy ręcznik. Składniki marynaty wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Liść laurowy i ziele angielskie usunąć. Węgorza ułożyć w czystych słojach, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *