Składniki:
- 1 kg filetów z węgorza pokrojony na 5 cm kawałki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Marynata:
- 1 szklanka octu
- 2 lub 3 szklanki wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 10 ziaren pieprzu
- sól, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać olej, smażyć filety aż będą ładnie przyrumienione. Usmażone kawałki ryby wykładać na papierowy ręcznik. Składniki marynaty wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Liść laurowy i ziele angielskie usunąć. Węgorza ułożyć w czystych słojach, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.