Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konserwowana

Węgorz smażony, marynowany

Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojony na 5 cm kawałki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 szklanka octu 2 lub 3 szklanki wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić…

Pikle z fasolki szparagowej i papryczek chili

Składniki: 1 kg oczyszczonej fasolki szparagowej 7 papryczek chili pozbawionych nasion 7 ząbków czosnku 3,5 łyżeczki nasion gorczycy 3,5 łyżeczki nasion kopru 5 szklanek octu 5 % 5 szklanek wody ½ szklanka soli Sposób przyrządzenia: Strąki fasoli ułożyć w 7 sterylnych słoiczkach, dodać 1 papryczkę chili, 1 pokrojony na ćwiartki ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy…

Warzywa w sosie słodko kwaśnym

Składniki: 5 kg kolorowej papryki oczyszczonej i podzielonej na części 2,5 kg małych pomidorów 30 dkg obranego czosnku 5 dkg cukru 10 dkg soli 2 szklanki octu spirytusowego 2,5 szklanki oleju pieprz mielony Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki, powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia, gotować tak aby tylko „migało” przez 10 minut. Gorące przekładać…

Marmelada marchewkowo cytrusowa

Składniki: 3 cytryny 2 pomarańcze 3 szklanki wody 5 szklanek cukru kryształ 3 szklanki tartej marchwi Sposób przyrządzenia: Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Przekroić na połowy, wycisnąć sok, odłożyć. Pozostałe po wyciśnięciu soku pokroić w paski. Sok i pokrojone w paski owoce przełożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę i gotować…