Składniki:
- 2 kg oskórowanego węgorza
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Węgorza pokroić w 8 cm kawałki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekany czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać natkę pietruszki i rozmaryn, chwilę smażyć, dodać węgorza, oprószyć tartą bułką. Smażyć na małym ogniu mieszając aż węgorz zacznie się rumienić. Dodać ocet i białe wino, dusić aż sos się zredukuje, dodać pomidory, przyprawić i mieszając dusić jeszcze kilka minut. Podawać z pieczywem.