Składniki:
- 150 g cukru (1 szklanka)
- 250 g mąki (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oleju
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 3-4 łodygi rabarbaru
- kilka kropli aromatu waniliowego lub ½ łyżeczki cukru waniliowego
na kruszonkę:
po 2 łyżki masła, cukru, mąki oraz 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Najpierw należy przygotować ciasto na kruszonkę: rozcieramy wszystkie składniki razem na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
Nagrzej piekarnik do 190C.
W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche: mąkę cukier i proszek do pieczenia, w drugiej mleko, jajko, olej i olejek waniliowy. Łączymy zawarość obu naczyń, dokładnie mieszając około minuty. Obieramy rabarbar i kroimy go na małe kawałki od 5 mm do 1,5 cm, dokładamy do ciasta i mieszamy.
Nakładamy do foremek do muffinków – najlepsze silikonowe jak na zdjęciu, lub papierowych do specjalnej blachy do muffinków.
Formy napełniamy do ¾ wysokości – ciasto powinno wystarczyć na około 12 muffinków. Z kruszonki robimy małe kuleczki, płatki czy jak kto woli posypujemy babeczki na wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 190C piekarniki przez około 16 do 20 minut aż będą złociste.
Przed jedzeniem należy odczekać pół godziny – jesli możliwe – smacznego