Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okoń

Okoń to występująca w Polsce słodkowodna ryba drapieżna z rodziny okoniowatych. Dorasta do długości 60 cm i wagi 4 kg. Jednak takie egzemplarze są rzadkością. Przeciętny wymiar poławianych to 20 do 30 cm. Okoń jest najładniejszą z polskich ryb, pięknie wybarwioną i ustrojoną w poprzeczne kolorowe pasy. Mięso okonia jest białe i zwarte podobne w smaku do mięsa swojego pobratymca sandacza. Jedyny mankament to trudne do usunięcia wrośnięte głęboko drobne łuski. Lecz i na nie jest sposób. Do skrobania ryb używamy widelca lub noża z głęboką piłką. Czynność tą proponuję wykonywać na dworze, w ogrodzie gdyż podczas skrobania drobne łuski pryskają we wszystkich kierunkach. Okonia możemy przyrządzać na wszelkie sposoby, może z wyjątkiem wędzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *