Składniki:
- 1 kg tłustych ryb morskich pokrojonych na dzwonka
- 2 pokrojone w paseczki kalmary
- 25 dkg oczyszczonych, średnich krewetek
- 3 szklanki wody
- 2 kawałki trawy cytrynowej (po około 10 cm)
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 pokrojone na ćwiartki pomidory
- 2 łyżeczki soli morskiej
- sok z cytryny
- 2 oczyszczone papryczki chili
- kilka listków naci kolendry
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody. Dodać sól, trawę cytrynową i rozgnieciony czosnek, gotować 4 minuty. Dodać kalmary i kawałki ryb, gotować 2 minuty. Dodać krewetki, sok z cytryny do smaku, natkę kolendry i pokrojone papryczki chili, po 3 minutach odstawić z ognia i podawać.