Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajska zupa z owocami morza

Składniki:

    • 1 kg tłustych ryb morskich pokrojonych na dzwonka
    • 2 pokrojone w paseczki kalmary
    • 25 dkg oczyszczonych, średnich krewetek
    • 3 szklanki wody
    • 2 kawałki trawy cytrynowej (po około 10 cm)
    • 3 rozgniecione ząbki czosnku
    • 3 pokrojone na ćwiartki pomidory
    • 2 łyżeczki soli morskiej
    • sok z cytryny
    • 2 oczyszczone papryczki chili
    • kilka listków naci kolendry


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody. Dodać sól, trawę cytrynową i rozgnieciony czosnek, gotować 4 minuty. Dodać kalmary i kawałki ryb, gotować 2 minuty. Dodać krewetki, sok z cytryny do smaku, natkę kolendry i pokrojone papryczki chili, po 3 minutach odstawić z ognia i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *