Składniki:
- 50 dkg odwłoków średniej wielkości krewetek
- 25 dkg świeżych muli
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 4 pokrojone w kostkę pomidory
- 1 szklanka pikantnego sosu pomidorowego
- 1 pokrojony w kostkę ziemniaki
- 1 pokrojona w plastry łodyga selera naciowego
- 1 pokrojona w paseczki zielona papryka
- 1 pokrojona w plasterki cebula
- sól, pieprz
- sok z cytryny – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Krewetki i małże oczyścić, dokładnie umyć. W rondlu rozgrzać oliwę dodać czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pomidory, seler, marchewkę, paprykę, sos pomidorowy, ziemniaki, pieprz i sól, gotować 25 minut. Dodać krewetki i małże, powoli gotować kolejne 5 minut. Odrzucić małże które się nie otworzyły, posypać natką pietruszki i podawać. Jeśli ktoś lubi może przed podaniem danie zakwasić sokiem cytrynowym.