Składniki:
- ½ kg filetów ze skórą z dorsza, łososia, turbota itp.
- 50 dkg mieszanki owoców morza
- 2 pokrojone w plasterki marchewki
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 5 dkg mąki
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 pokrojone łodygi selera naciowego
- 2/3 szklanki piure ziemniaczanego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchewkę ni seler naciowy i czosnek, smażyć mieszając 5 minut mieszając. Dodać wino i gotować aż odparuje, dodać pomidory i 3 szklanki wody, gotować 10 minut, dodać owoce morza, obtoczone w mące porcje ryby i powoli gotować kolejne 5 minut. Przyprawić, dodać natkę pietruszki i podawać.