Składniki:
- 4 filety z kurczaka lub indyka ( porcje po ok. 150g)
- przyprawa warzywna
- 200 g szpinaku w liściach ( może być mrożony)
- 100 ml śmietany 36%
- sól
- pieprz
Sos:
- 100 g sera Lazur błękitny
- 50 g suszonych grzybów
- 400 ml śmietany
- 50 g masła
- przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Do śmietany dodajemy drobno pokrojone grzyby, starty ser Lazur błękitny i gotujemy 5 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną.Filety rozbijamy na bardzo cienkie plastry, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Na ¾ fileta układamy wcześniej przygotowany szpinak i zwijamy formułując roladę. Następnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 25-30 minut w zależności od grubości rolad w temp. 150ºC Upieczone roladki kroimy na kawałki i układamy na wcześniej przygotowanym sosie grzybowym. Podajemy z ziemniakami z wody i surówką.