Składniki:
- 2 pstrągi
- 15 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka gorczycy
- 5 dag startego żółtego sera
- 5 dag masła
- gałązka bazylii
- sól , pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
Sprawione ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami. Cebulę i pieczarki podrumienić na oleju, przesmażyć z ryżem. Farsz wymieszać z kaszą gryczaną, gorczycą i startym serem, przyprawić do smaku, farszem napełnić ryby, rozcięty bok spiąć wykałaczkami. Ryby ułożyć na folii aluminiowej, na wierzchu położyć listki bazylii i trochę masła, luźno zawinąć w folię, piec ok. 20 min w 180°C. Podawać z frytkami.