Składniki:
- 1 kg dorsza
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- mąka do panierowania kotletów
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
Składniki: 10 dag boczku 4 szkl pomidorów 3 cebule 2 łyżeczki soli 1 1/3 kg białej ryby 2 szkl gorącego mleka łyżka masła ¼ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Boczek przesmażyć w żeliwnym garnku po czym go wyjąć a wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę oraz ½ łyżeczki soli. Zalać całość gorącą wodą i gotować…
Sandacz to drapieżna ryba słodkowodna. Przyrodni brat okonia którego opisano w poprzednim poście. Dorasta jednak do znacznie większych rozmiarów. Maksymalna waga złowionego dotychczas sandacza to 13 kg i 130 cm długości. Ze względy na walory kulinarne jest hodowany w stawach. Mięso sandacza jest białe, jędrne. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw. Znakomicie smakuje zarówno smażone…