Avocado owoc prawie bez smaku, który zrobił furorę na świecie – idealny do inwencji kulinarnej. Kiedyś karmili tym bydło, teraz bardzo drogi i sprzedawany na sztuki i trudno juz znaleźć po $1 za sztukę. Często jest po $1,5 do $3 – $4 za sztukę. Są różne gatunki avocado, jeden z najlepszych jest „hass”. Jest dużo hybryd, czyli mieszanek gatunków, są takie, które w smaku juz przypominają wędzony boczek.
Avocado można używać na rożne
sposoby do sałatek/surówek, do dipów, na zupy itd. jest ponad 900 przepisów z użytkiem avocado na stronie:
www.foodtv.com – ale po angielsku, kto może, niech skorzysta.
Mój własny przepis na avocado podam tu:
jedno duże avocado,
kilka młodych cebulek ( szczypiorek w całości) albo niewiele siekanej cebuli,
młody czosnek (jak szczypiorek 1-2 ) albo 1-2 ząbki,
szczypta vegety,
sól do smaku, jeśli trzeba,
kilka łyżek soku z cytryny (ok. pół wyciśniętej cytryny bez pestek)
1 ostra mała posiekana papryczka,
można dodać kapary
Wymieszać razem.
Używać jako wykwintny dip z chipsami, albo na kanapkach posmarowanych masłem (dobry będzie tez pumpernikiel), płatek szynki, na to troszkę majonezu i
na to dip z avocado, albo podany osobno.
Do tego polecam obok kilka małych czereśniowych pomidorków na osobę, kilka listków jędrnej sałaty i można podać obok jajka na twardo pokrojone w cząstki. Wspaniale na party, do tego jakieś wino. Można tez podać obok trochę gęstej, dobrej śmietany albo nią rozrzedzić dip. Można podąć obok smażone płatki wędzonego boczku, albo posypać drobno posiekanym jak i posiekana natka pietruszki.
Avocado jest bardzo kaloryczne a inne dodatki smakowe, jak śmietana, majonez czy boczek tylko zwiększają kaloryczność, ale dodają smaku.
Dlatego trzeba używać z umiarem innych kalorycznych dodatków, które dodają smaku, albo zrezygnować z nich. Avocado, choć b. kaloryczne
posiada wspaniale składniki odżywcze, jest b. zdrowe, wiec od czasu do czasu warto zjeść, kto może. Anerite.
3 comments for “Avocado”