Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Ziemniaki z rozmarynem

Składniki; 1 kg. ziemniaków sól oliwa z oliwek 1 czerwona cebula pieprz rozmaryn Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki. Zalać zimną wodą, zagotować, posolić i ugotować na połmiękko. Odcedzić i przełożyć do brytfanny. Dodać cząstki cebuli. Całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Piec w temp. 200 stopni na rumiano. Przepis…

Marchewkowe steki

Składniki: 4 cebule 3 marchewki 60 dag. mielonego mięsa wołowego 2 łyżki posiekanej natki sól pieprz cayenne olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokroić na średniej grubości talarki i szklić kilka minut na patelni. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Z…

Pyszny dżem z cukinii

Składniki: • 5 kg. cukinii bez skórki i gniazd nasiennych • 1 kg. cukru • 4 galaretki pomarańczowe • 5 łyżek kwasku cytrynowego • olejek cytrynowy Przygotowanie; Cukinię zetrzeć na tarce i rozgotować. Do gotującej się cukinii dodać cukier, galaretki, olejek cytrynowy i kwasek cytrynowy. Smażyć 30 minut. Następnie bardzo gorące przelać do słoików, zakręcić…

Kapusta pekińska z makaronem i sardynkami

Składniki: 1 puszka sardynek 40 dag kapusty pekińskiej 15 dag gotowanego makaronu 1 czerwona cebula 1 łyżka sosu z sardynek natka pietruszki ½ cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z olejem, sosem z sardynek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zalać zalewą makaron oraz posiekaną cebulę i…

Fasolką z wędliną i chrupiącym boczkiem

Składniki: 1 kg zielonej fasoli szparagowej 3 cebule 25 dag kiełbasy szynkowej 8 cienkich plasterków wędzonego boczku ½ łyżeczki bulionu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 pęczek cząbru 1 ziemniak Sposób wykonania: Wędlinę i boczek pokroić po czym przesmażyć na  chrupko n patelni, wówczas zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklic posiekaną…