Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem

Składniki: ½ kg mielonego mięsa 1 kg bakłażanów 1 szklanka rozpuszczonego masła 1 pokrojona w kostkę cebula 1 szklanka soku pomidorowego 30 dkg drobno pokruszonego sera Feta ½ litra sosu beszamel 4 szklanki mleka ½ szklanki żółtego tartego sera posiekana natka pietruszki mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przyrządzania: Pół szklanki masła rozgrzać na patelni,…

Polędwica zapieczona z grzybami

Składniki: 25 dkg polędwicy wołowej 20 dkg borowików lub podgrzybków ½ szklanki sosu pomidorowego 1 cebula 3 łyżki świeżego smalcu mąka koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje.…

Frittata czyli makaron zapiekany krok po kroku

Składniki: ½ szklanki oczyszczonej i rozdrobnionej zielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masło 6 jajek ¼ szklanki mleka 1/3 + 1/4 szklanki tartego parmezanu szczypta suszonej bazylii 10  dkg makaronu fettuccine ugotowanego wg instrukcji 1 szklanka tartego na grubej tarce łagodnego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Na patelni ( którą można wstawić do…

Zapiekanka Mańka

Składniki: 2 torebki ryżu – 200 g ½ kg pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki 15 dag Mozzarella oliwki czarne (dużo) ½ kg mięso mielone zioła prowansalskie 2 pomidory Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować, mięso usmażyć a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i…

Kanapka z łososiem i bakłażanem na gorąco

Składniki: 10 dkg wędzonego łososia ser żółty tarty 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 bakłażan pokrojony w plastry 4 łyżki oliwy 4 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka bułka tarta olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Łososia rozgnieść widelcem, dodać ser, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Plastry bakłażana skropić oliwą i usmażyć na patelni co trwa…