Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica zapieczona z grzybami

Składniki:

    • 25 dkg polędwicy wołowej
    • 20 dkg borowików lub podgrzybków
    • ½ szklanki sosu pomidorowego
    • 1 cebula
    • 3 łyżki świeżego smalcu
    • mąka
    • koperek
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje. Polędwicę pokroić w kostkę, przyprawić i obtoczyć w mące. Na patelni mocno rozgrzać resztę smalcu i partiami obrumienić na nim polędwicę. W naczyniu żaroodpornym wymieszać polędwicę z grzybami, polać sosem pomidorowym i posypać posiekanym koprem. Zapiekać przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *