Składniki:
- 25 dkg polędwicy wołowej
- 20 dkg borowików lub podgrzybków
- ½ szklanki sosu pomidorowego
- 1 cebula
- 3 łyżki świeżego smalcu
- mąka
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje. Polędwicę pokroić w kostkę, przyprawić i obtoczyć w mące. Na patelni mocno rozgrzać resztę smalcu i partiami obrumienić na nim polędwicę. W naczyniu żaroodpornym wymieszać polędwicę z grzybami, polać sosem pomidorowym i posypać posiekanym koprem. Zapiekać przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C.