Składniki:
- ½ szklanki oczyszczonej i rozdrobnionej zielonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masło
- 6 jajek
- ¼ szklanki mleka
- 1/3 + 1/4 szklanki tartego parmezanu
- szczypta suszonej bazylii
- 10 dkg makaronu fettuccine ugotowanego wg instrukcji
- 1 szklanka tartego na grubej tarce łagodnego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Na patelni ( którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać rozdrobnioną paprykę, przesmażyć.
Do miski wybić jajka, dodać mleko, 1/3 szklanki tartego parmezanu, rozkruszoną bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Używając ręcznego miksera wymieszać jajka z dodatkami na jednorodną masę.
Do masy jajecznej dodać pokrojony na krótsze odcinki makaron, wymieszać, przelać na patelnię ze smażącą się papryką.
Zmniejszyć płomień pod patelnią, smażyć mieszając i podnosząc ścięte brzegi potrawy aby smażyła się równomiernie, a nie ścięta masa jajeczna spływała na dno patelni.
Kontynuować smażenie przez około 3 minuty, po tym czasie odstawić z ognia i posypać potrawę startym serem parmezan (1/4 szklanki) i utartym łagodnym serem.
Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika
Zapiekać aż ser nie zacznie się rumienić.
I można podawać, smacznego.