Składniki:
- 2 torebki ryżu – 200 g
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 15 dag Mozzarella
- oliwki czarne (dużo)
- ½ kg mięso mielone
- zioła prowansalskie
- 2 pomidory
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować, mięso usmażyć a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wymieszać ryż z mięsem i pieczarkami oraz masełkiem. Wysmarować naczynie żaroodporne masełkiem, włożyć jedną warstwę ryżu i wyrównać. Następnie na to warstwę pokrojonych pomidorów, pokrojone oliwki, posypać obficie natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Na to znów porcja ryżu i pozostałe warstwy. Posypać ziołami (nie żałować) i na to ser mozzarella. Zapiekać z 18 minut w 200 stopniach. Życzę smacznego!