Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekana

Zapiekana dynia z kolendrą

Składniki: 2 dynie 2 łyżki oliwy ½ pęczka kolendry zmielona kolendra sól pieprz Sposób wykonania: Dynie pokroić na ćwiartki po czym usunąć z niej pestki. Skropić dynię oliwą i oprószyć sola, pieprzem oraz kolendrą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Po upieczeniu posypać ją posiekaną kolendrą.

Filet z sandacza zapiekany

Składniki: 50 dkg filetów z sandacza (ze skórą) 1 rozdrobniona cebula 3 pokrojone w plastry ziemniaki 2 pokrojone w plastry pomidory 2 posiekane ząbki czosnku posiekany koperek i pietruszka olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić na nim cebulę i czosnek. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układać warstwami cebulę z…

Brukselka zapiekana z kiełbasą

Składniki: 1 kg brukselki 30 dkg kiełbasy 2 łyżki masła 1 średnia marchewka 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Brukselkę jeśli potrzeba oczyścić z uszkodzonych liści, marchew obrać, pokroić w plastry. W rondlu zagotować wodę, posolić, dodać brukselkę, gotować około 15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Z mąki…

Zapiekanka z fasoli

Składniki: 15 dag boczku, 3 szalotki, 30 dag ugotowanej białej fasoli (z puszki), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 50 ml białego wytrawnego wina, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag czerstwego chleba, 15 dag ementalera, 3 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Sposób przyrządzenia: Boczek pokroić w drobną kostkę. Szalotki…

Zapiekanka z wołowiny i porów

Składniki: 80 dag wołowiny (zrazowa), 20 dag porów ( białe części), 12 dag smalcu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, sól Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na równe kawłki, posolić, obsmażyć na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pory umyć i pokroić na 3 cm kawałki.…