Składniki:
- 1 kg brukselki
- 30 dkg kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Brukselkę jeśli potrzeba oczyścić z uszkodzonych liści, marchew obrać, pokroić w plastry. W rondlu zagotować wodę, posolić, dodać brukselkę, gotować około 15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Z mąki i masła sporządzić złocistą zasmażę, wlać mleko, i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odstawić aby sos wystygł. Kiełbasę pokroić, wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego wysypanego tartą bułką. Do chłodnego sosu wybić jajko, dokładnie wymieszać, polać sosem brukselkę i pozostałe składniki, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab