Składniki:
- 40 dkg makaronu kolanka
- 1 duża mandarynka lub 2 mniejsze
- 1 duża brzoskwinia lub 2 mniejsze
- 1 jabłko
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebulą
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Mandarynkę umyć w gorącej wodzie, na tarce zetrzeć skórkę aby powstały długie wiórka., obrać, podzielić na części które obieramy z błon, pokroić w kostkę. Jabłko i brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić z nasion, cebulę obrać, pokroić podobnie jak owoce. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić. Oliwę wymieszać z octem winnym, szczyptą soli i pieprzy, rozgniecionym ząbkiem czosnku, polać sałatkę, ponownie wymieszać. Przełożyć do salaterki, udekorować zieleniną i wiórkami ze skórki mandarynki.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab