Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka makaronowa kreolska

Składniki:

  • 40 dkg makaronu kolanka
  • 1 duża mandarynka lub 2 mniejsze
  • 1 duża brzoskwinia lub 2 mniejsze
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebulą
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Mandarynkę umyć w gorącej wodzie, na tarce zetrzeć skórkę aby powstały długie wiórka., obrać, podzielić na części które obieramy z błon, pokroić w kostkę. Jabłko i brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić z nasion, cebulę obrać, pokroić podobnie jak owoce. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić. Oliwę wymieszać z octem winnym, szczyptą soli i pieprzy, rozgniecionym ząbkiem czosnku, polać sałatkę, ponownie wymieszać. Przełożyć do salaterki, udekorować zieleniną i wiórkami ze skórki mandarynki.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *