Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kg pieczarek 4 cebule ½ kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżeczki mąki sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie około 10-15 minut, odcedzić. Pokroić na grubsze plastry. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, i pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na…

Zapiekanka Iwony

Składniki: 2 cebule 2 czerwone papryki ½ kg wędlin/ boczek, kiełbasa, szynka/ 4 łyżki masła 8 jajek 5 bułek kajzerek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i usunąć gniazda nasienne. Razem z wędlinami pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Jajka…

Zapiekanka z jajek i szpinaku

Składniki: 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 opakowanie szpinaku/ mrożony/ 1 cebula 3 ząbki czosnku ½ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżeczki pestek dyni 2 łyżki masła 2 ugotowane jajka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek  obrać , posiekać i podgrzać w rosole, dodać szpinak, przyprawić solą i…

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki: 4 ziemniaki 3 cebulki dymki 2 jajka 4 łyżki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki szczypiorku 2 łyżeczki masła ½ szklanki startego żółtego sera Gouda Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Odcedzić. Cebulę dymkę umyć i pokroić…

Zapiekanka z brukselki z boczkiem

Składniki: 650 g mrożonej brukselki 100 g sera gouda 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka bułki tartej masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Brukselkę zalać osoloną woda i ugotować. W między czasie boczek pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce a orzechy posiekać. Ugotowaną brukselkę przełożyć do naczynia  żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułka tartą.…