Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- ½ kostki masła
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie około 10-15 minut, odcedzić. Pokroić na grubsze plastry. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, i pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na maśle cebulę na złocisty kolor i dodać pieczarki, przez moment jeszcze dusić, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do wytworzonego podczas duszenia sosu dodać śmietanę i zaprawić mąką. Cały czas mieszając tak aby, sos zgęstniał. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego układać na przemian, ziemniaki i pieczarki z cebulką. Zalać sosem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 30 minut.