Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej zielonej
- 250 g fasolki szparagowej żółtej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 100 g kiełków sojowych
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 g wędzonego boczku
- 75 ml bulion warzywny
- 75 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 2 gruszki
- sok z 1 cytryny
Sposób wykonania:
- Fasolkę blanszować w osolonej wodzie po czym ją odcedzić, przelać zimną woda i pokroić na mniejsze kawałki.
Boczek również pokroić w kostkę i przesmaży na patelni po czym dodać posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, kiełki sojowe oraz fasolkę.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu około 2 minut.
Po tym czasie wlać bulion i doprawić do smaku octem balsamicznym, solę, pieprzem oraz cukrem.
W miedzy czasie obrane gruszki pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny i ułożyć wokół talerza.
Na środku ułożyć składniki z patelni i posypać całość posypanymi ziołami.