Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zakąska

Śledzie z oscypkiem

Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 6 ząbków czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 1 duży oscypek sól pieprz 1 łyżeczka cukru 6 łyżek oliwy 6 łyżek musztardy Sposób przyrządzenia: Filety osączyć z zalewy, pokroić w 2-3 cm paski. Oscypek pokroić w talarki. Paprykę umyć osączyć na papierowym ręczniku ,…

Śledź w oliwie z musztardą

Składniki: 1 kg śledzi ½ szklanki oleju 6-10 dkg musztardy listek laurowy, ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, odfiletować lub zastąpić gotowymi płatami /Matyjas/. Filety smarować musztardą, zwijać ciasno w rulonik, spinać końce wykałaczką. Ułożyć w słoju . Zalać olejem lub oliwą włożyć listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Zamknąć słoik, odstawić ,smakują po…

Szynka z serem risotta i migdałami

Składniki: ½ szkl. sera risotta ¼ szkl. posiekanej pietruszki ½ łyżeczki aromatyzowanej soli pieprz 250 g szynki ¼ szkl. rozdrobnionych migdałów Sposób wykonania: Ser ricotta zmiksować z dodatkiem połowy pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie na blasze rozłożyć plasterki szynki, na niej rozłożyć serową masę. Całość posypać posiekanymi migdałami. Szynkę zawinąć aby powstał…

Koreczki z wędzonego łososia i oliwek

Składniki: 20 dkg wędzonego łososia w plastrach oliwki z nadzieniem paprykowym lub innym ulubionym 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić w paski o szerokości około 1 – 1,5 cm, skropić sokiem z cytryny. Na drewniane szpadki do szaszłyków nabijać oliwki przeplatając je paskami łososia. Układać na półmisku ozdabiając zieleniną i plastrami cytryny.…