Składniki: 1 bagietka 25 dkg posiekanego mięsa z pieczonego kurczaka 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanego szczypioru 2/3 szklanki majonezu pieprz Sposób przyrządzenia: Bagietka potrzebna do wykonania tego dania nie może mieć zbyt małej średnicy, jeśli nie możemy takiej kupić należy użyć bułki francuskiej. Końce bagietki obciąć resztę przekroić wzdłuż na połowę,…
Tag: zakąska
Dodatki
Chrzanowe roladki z szynki
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg szynki konserwowej w plastrach chrzan tarty najlepszy przygotowany w domu kwaśna śmietana posiekana zielenina Sposób przyrządzenia: Utarty chrzan wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Każdy plaster szynki posmarować przygotowanym chrzanem, zwinąć w ciasny rulon, ewentualnie spiąć wykałaczką. Podawać na liściach sałaty.
Grzyby
Grzybowa zakąska
by Marta Pamuła • • 0 Comments
Składniki: 400 g świeżych grzybów 1 cebula sól pieprz natka pietruszki 3 % ocet Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w paseczki, które oprószyć pieprzem. Następnie cebule oraz natkę pietruszki posiekać i dodać do grzybów. Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku sola oraz octem.
Przekąski
Ruska zakąska do słoika
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. marchewki 1 kg. pomidorów 1 kg. białej kapusty 1 kg. cebuli 1/2 litra oleju 3/4 szklanki cukru 7 czerwonych papryk sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i obrać. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, z kapusty wyciąć głąb. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory, kapustę, cebulę i paprykę drobno pokroić. Składniki dokładnie…
Zakąski
Sałatka z łososia bałtyckiego
by Wałkoń • • 0 Comments
Składniki: dwa surowe , świeże!!! filety łososia bałtyckiego 2 średnie cebule ogórek kiszony oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kwestia gustu maggi, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety pozbawić skóry , ości i pokroić w cienkie plasterki – oddzielnie część grzbietową i żebrową , wyłożyć na półmisek, osolić ,przyprawić maggi i pieprzem/obficie/,skropić oliwą. Cebulę i…