Składniki: 1 kg ryby pangi 1 duża czerstwa bułka 5 jajek 10 dkg masła lub margaryny 3 łyżki śmietany ½ szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku bułka tarta, olej Sposób przyrządzenia: Rybę myjemy, osaczamy na papierowym ręczniku, bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Podane składniki mielimy przez maszynkę. Ucieramy żółtka, margarynę, śmietanę i…
Kategoria: Zakąski
Zakąski
Świąteczny pasztet
by Karolina Lechowska • • 0 Comments
Zakąski
Jajka w plastrach szynki zawijane
by Ola Iwaniec • • 0 Comments
Składniki: jajka szynka w plastrach liście sałaty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane jajka oprószyć przyprawami, każdą ćwiartkę zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczkami. Jeśli ktoś lubi może dodać majonezu. Podawać na listkach sałaty.
Zakąski
Szynka z serem risotta i migdałami
by Józef Rzepa • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. sera risotta ¼ szkl. posiekanej pietruszki ½ łyżeczki aromatyzowanej soli pieprz 250 g szynki ¼ szkl. rozdrobnionych migdałów Sposób wykonania: Ser ricotta zmiksować z dodatkiem połowy pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie na blasze rozłożyć plasterki szynki, na niej rozłożyć serową masę. Całość posypać posiekanymi migdałami. Szynkę zawinąć aby powstał…
Zakąski
Sałatka z łososia bałtyckiego
by Wałkoń • • 0 Comments
Składniki: dwa surowe , świeże!!! filety łososia bałtyckiego 2 średnie cebule ogórek kiszony oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kwestia gustu maggi, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety pozbawić skóry , ości i pokroić w cienkie plasterki – oddzielnie część grzbietową i żebrową , wyłożyć na półmisek, osolić ,przyprawić maggi i pieprzem/obficie/,skropić oliwą. Cebulę i…