Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny pasztet

 

Składniki:

  • 30 dkg wołowiny
  • 30 dkg wątroby cielęcej
  • 30 dkg mięsa wieprzowego
  • 20 dkg słoniny, lub podgardla
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 czerstwe bułki
  • ½ litra piwa
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego kminku

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Wołowinę, mięso wieprzowe, wątróbkę, słoninę cebulę i czosnek, zalać piwem . Grzyby namoczyć , odczekać 2 godziny, osączyć, dodać do pozostałych składników , zagotować do momentu wyparowania piwa, odstawić, schłodzić. Bułki namoczyć i po chwili osączyć. Wszystkie składniki razem z bułkami zemleć na maszynce dwukrotnie. Tak przygotowaną masę doprawić, majerankiem, solą, pieprzem i kminkiem , połączyć z jajkami i wyrobić na gładką masę. Do żaroodpornego wysmarowanego smalcem naczynia wkładamy gotową masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na około półtorej godziny. Po ostudzeniu wykładamy pasztet na półmisek i kroimy w dowolne plastry. Dekorujemy zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *