Składniki: 10 małych marynowanych filetów śledziowych 2 cytryny 4 korniszony 1 papryka zielona marynowana 1 papryka czerwona marynowana smażone w cukrze żurawiny natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wyjąć z marynaty, osączyć. Korniszony i paprykę pokroić w cieniutkie paski i położyć na każdym filecie, dodać natkę pietruszki i ściśle zwinąć w rulonik. Cytrynę umyć ,…
Tag: na zakąskę
Listy
Śledź w oleju i pomidorach
by Lidia Jędrusiak • • 0 Comments
Listy
Śledzie z jabłkami
by Kornelia Marcol • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów śledziowych ½ kg winnych jabłek 3 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek sól pieprz cukier papryka mielona sok i skórka z cytryny Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, które obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać sok i skórkę z cytryny . Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Listy
Pasta śledziowa z szynką Emilki
by Emilia Sitnik • • 0 Comments
Składniki: filet śledziowy 15 dkg tłuszczu zgotowanej szynki 1 mała cebula pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzia wymoczyć, osączyć na papierowym ręczniku, cebulę drobniutko posiekać. Tłuszcz z szynki zemleć przez maszynkę. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć doprawić do smaku pieprzem, masę schłodzić .Podawać do smarowania chleba, do ziemniaków lub użyć do kanapek.
Listy
Boczek zawijany plastrami żółtego sera
by Karolina Kawałko • • 0 Comments
Składniki: 10 plastrów wędzonego boczku 10 plastrów żółtego sera Gouda 10 dużych pieczarek 10 wędzonych śliwek Sposób przyrządzenia: Rozłożyć na blaszce na foli spożywczej wędzony boczek, na nim plastry żółtego sera, po jednej umytej, obranej pieczarce i po jednej śliwce. Zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 C stopni około…