Składniki: 1 kg cielęciny 5 kwaśnych jabłek 1 ½ łyżki cukru płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki śmietany 8 dkg masła 1 ½ szklanki jabłkowego wina 2 małe cebule sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym…
Tag: świąteczne
Listy
Schab na zimno
by Monika Marzec • • 0 Comments
Składniki: 2 kg schabu z kością ½ szklanki oleju 4 cebule 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 2 liście laurowe 4 gałązki pietruszki 16 ziaren pieprzu sól Sposób wykonania: Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać. Przyprawy zawinąć w gazę i związać. W wysokim garnku zagotować 3 litry wody, włożyć przyprawy, sól, cebulę.…
Listy
Pieczony boczek z morelami
by Beata Czyż • • 0 Comments
Składniki: 2 kg surowego chudego boczku bez kości 6 ząbków czosnku 20 dkg suszonych moreli 4 cienkie pory/ białe części/ sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Por obrać, posiekać na kawałki, czosnek posiekać. Morele namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. Boczek opłukać, zalać wrzątkiem, gotować około 20 minut. Przełożyć do brytfanki, naciąć skórę, oprószyć…
Listy
Świąteczny karp po żydowsku
by Justyna Mikołajczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 kg karpia 2 jajka ½ kg cebuli 15 dkg macy 1 marchewka ½ szklanki rodzynek 1 paczuszka migdałów 4 łyżki żelatyny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: Rybę pokroić w grube dzwonka, zdjąć skórę ,tak aby jej nie przerwać, kręgosłup i ości oddzielić od mięsa. Głowę i kręgosłup zalać wodą , ugotować…
Listy
Pstrąg z chrzanem Henryka
by Henryk • • 0 Comments
Składniki: 2 pstrągi 2 ząbki czosnku 1 cytryna ½ pęczka natki pietruszki 1/3 szklanki oleju sól, pieprz do smaku świeżo starty chrzan Sposób przyrządzenia; Oczyścić i sprawić pstrągi, pozostawić głowy, usunąć oczy. Rybę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem. Do każdej ryby włożyć po kilka gałązek natki pietruszki, skropić mięso sokiem…