Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 5 kwaśnych jabłek
- 1 ½ łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki śmietany
- 8 dkg masła
- 1 ½ szklanki jabłkowego wina
- 2 małe cebule
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym maśle zeszklić cebulę , dodać do mięsa, polać połową wina, przykryć i dalej dusić. Gdy pieczeń jest już prawie miękka dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ósemki, skropione resztą wina i posypane cukrem i cynamonem. Pieczeń dopiec, sos odparować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczonymi jabłkami.