Składniki: 1 kg cielęciny 5 kwaśnych jabłek 1 ½ łyżki cukru płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki śmietany 8 dkg masła 1 ½ szklanki jabłkowego wina 2 małe cebule sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym…
Tag: świąteczny
Listy
Wielkanocny chrzan z jabłkami
by Pola Cioch • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg tartego chrzanu 20 dkg tartych, kwaśnych jabłek cukier, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych utrzeć na drobnej tarce i natychmiast połączyć z pozostałymi składnikami.
Listy
Wielkanocny chrzan w occie
by Karina Nogieć • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg świeżo utartego chrzanu 1 szklanka octu spirytusowego 2 szklanki wody 1 łyżka cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Chrzan zalać w misce szklanką wrzątku, odstawić przykryty aż wystygnie. Dodać ocet, cukier, sól, wymieszać i odstawić na 15 minut. Tak przygotowany chrzan obsączyć z nadmiaru płynu i przełożyć do czystych, szczelnie zamykanych słoiczków.
Schab
Boczek lub schab wieprzowy ze śliwkami
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg chudego boczku 40 dkg suszonych śliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym z pokrywą umieścić boczek, podlać wodą, dodać śliwki, przykryć. Piec w piekarniku przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni C i piec…
Sałatki
Sałatka z sosem z avocado
by mariola • • 1 Comment
Składniki: 15 dkg makarony gwiazdki 1 avocado 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku ½ szklanki gęstej śmietany 25 dkg fasoli konserwowanej 15 dkg kukurydzy konserwowanej zielona cebulka 1 papryczka chili nać kolendry pieprz czarny Sposób przyrządzenia: Fasolę i kukurydzę dokładnie opłukać na sicie, pozostawić aby obciekła. Makaron ugotować, odcedzić, zahartować zimną wodą, pozostawić…