Składniki: 10 dkg mięsa z upieczonej piersi 1 mały ogórek 1 ząbek czosnku 1 ugotowane jajko marynowane papryczki chili Sos: ½ łyżeczki mielonej gorczycy ½ łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki octu 6% 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu zmiksować, przyprawić do smaku. Ogórka umyć, pokroić cienko w długie…
Tag: świąteczny
Łosoś
Filet z łososia w zielonym sosie
by Roman • • 0 Comments
Schab
Schab glazurowany
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki goździków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru pudru 2 kwaśne jabłka 10 dkg śliwek bez pestek 1 łyżka powideł śliwkowych ½ szklanki białego wina 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, czarny pieprz 2 kostki rosołowe Sposób przyrządzenia: Umyty o osuszony schab natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka…
Panga
Panga w czerwonej skorupce
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filet z pangi (lub ryba masłowa) 4 łyżki masła 4 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka 6 łyżek mąki bułka tarta ziarna sezamu 1 łyżka grubo zmielonego czerwonego pieprzu 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1 łyżka wina wytrawnego 1/2 łyżeczki cukru sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybą skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i…
Dodatki
Chrzan wielkanocny na 10 sposobów
by Roman • • 0 Comments
Lekturę rozpocznij od koncowej uwagi. 1. Składniki: ok. 20 dkg słoik chrzanu 3 żółtka jaj 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka masła sól, biały pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić…