Składniki: ½ kg kości ze schabu włoszczyzna grzyby suszone biała kiełbasa boczek wędzony zakwas jajka łyżka chrzanu łyżka oliwy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania: Włoszczyznę obrać umyć. Z kości, grzybów, włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do czystego wywaru dodać białą kiełbasę i boczek powoli gotować przez około 40 minut.…
Tag: świąteczny
Kurczak
Kotlet cordon blue z kurczaka
by mariola • • 1 Comment
Składniki: piersi z kureczka ser żółty w plastrach ogórek kiszony szynka gotowana w plastrach kukurydza konserwowa natka pietruszki łyżeczka masła mąka jajka bułka tarta olej sól, pieprz Ziemniaki piure: po 2 ziemniaki na osobę 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła kminek ½ cebuli Sposób przyrządzenia Kotlet: Pierś kurczęcą pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie…
Sałatki
Sałatka tajska z wołowiną
by Iza • • 0 Comments
Składniki: ½ kg ugotowanej wołowiny ( z rosołu) 2 cebule 2 pomidory zielona cebulka sałata np. rzymska czosnek oliwa Marynata: ½ szklanka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny papryczka chili kolendra sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ładny kawałek ugotowanej wołowiny pokroić w wąskie plastry. Przygotować marynatę. Do oliwy stale mieszając dodawać po kropelce…
Inne mięsa
Kotlet mielony pychotka
by Izunia • • 0 Comments
Sałatki
Sałatka administratora pychota
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg sera feta 20 dkg szynki (lub wędliny drobiowej) 4 jajka 1 łyżka starty ostry żółty ser 1 papryka czerwona 1 papryka zielonej 1 pomidor 1 marchewka kapusta pekińska sól, biały pieprz Sos winegret: 10 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub musztardy) sól, cukier Sposób przyrządzenia:…